Actueel

Facebook & Video, dé combinatie

De afgelopen tijd hebben wij meerdere artikelen geplaatst over het succes van video. Video is populair, daar ga ik verder niet over uitweiden. Des te belangrijker om te weten hoe je video op de beste manier in kan zetten. Onze voorkeur gaat uit naar een aanpak waar Facebook onderdeel van is. Vrijwel iedereen die online actief is, bevind zich op Facebook. In Nederland telt het 9,6 miljoen gebruikers, waarvan 6,8 miljoen dagelijks. Maar wil je Facebook als bedrijf optimaal gebruiken, moet je het nodige weten. Daarom geven wij hieronder wat praktische tips weg!

1. Trek de aandacht in 3 seconden
Wanneer een gebruiker door zijn tijdlijn scrolt en er verschijnt een video, begint deze video automatisch af te spelen. Wanneer de eerste 3 seconden niet interessant zijn, is de gebruiker alweer vertrokken. Een manier om direct positieve aandacht te trekken, is het kiezen van een juiste thumbnail. Een thumbnail is het eerste beeld van de video. In onderstaand voorbeeld is op de linker foto een thumbnail te zien, het is direct duidelijk waar de video over gaat. Wanneer de video begint af te spelen is het rechterbeeld te zien. Een beeld waar het niet direct duidelijk is waar het over gaat. De thumbnail zorgt in dit geval dus voor duidelijkheid.

VB thumbnail 1VB thumbnail 2

2. Kort en krachtig
In de vorige tip noemde we dat de eerste 3 seconden moeten pakken. Maar ook na 3 seconden moet de video interessant blijven. Over het algemeen hebben mensen, vooral online, een erg korte aandachtsspanne. Aangezien de call-to-action vaak aan het eind van de video zit, is het doel om gebruikers de video uit te laten kijken. Ons advies is dan ook om je boodschap via Facebook bij voorkeur binnen 2 minuten te vertellen.

3. Link naar je eigen platform
Wanneer gebruikers je video te zien krijgen is de eerste stap al gezet, maar vaak is het doel om de gebruiker uiteindelijk naar je eigen platform (website) te krijgen. Er zijn 3 geschikte manieren om dit voor elkaar te krijgen:

1. Call-to-action toevoegen
Wanneer je video is afgelopen een link/knop toevoegen naar bijvoorbeeld meer video’s of verdere informatie. In onderstaande afbeelding is te zien hoe RTL aan het eind van de video verwijst naar meer video’s.

VB call to action

2. Directe link in de tekst boven de video
Het is verstandig om een video te introduceren met tekst. In deze tekst kun je een link naar een platform toevoegen. Gebruik bij voorkeur een verkorte link met een passende tekst. In bovenstaande afbeelding is te zien hoe RTL in de tekst verwijst naar de website van The Voice of Holland.

3. Plaats als eerste een reactie inclusief link onder de video
Dit is voornamelijk interessant voor de gebruikers die erg betrokken zijn bij je bericht. Zij zullen eerder geneigd zijn om de reacties onder een video te lezen. Zorg er wel voor dat je reactie relevant is. Zie onderstaand voorbeeld hoe Voetbal International dit principe toepast.

VB reactie FB

 

4. Tag personen en pagina’s
Zijn er personen of pagina’s die relevant zijn voor jou video? Tag deze dan in jou bericht. Door het taggen van anderen zal het organisch bereik van de post toenemen.

5. Vergeet de ondertiteling niet
Zoals hiervoor genoemd starten de video’s automatisch wanneer een gebruiker door zijn tijdlijn scrolt. Maar dit betekent niet dat het geluid van de video ook automatisch te horen is. Wanneer een gebruiker het geluid uit heeft staan zal de video afspelen zonder geluid. Dit is zeker iets om rekening mee te houden, 85% van de video’s wordt namelijk bekeken zonder geluid.
Oplossing: zorg voor ondertiteling of quotes bij interviews zodat het verhaal te volgen blijft zonder geluid.

 

Wil jij nog meer tips over het optimale gebruik van Facebook & video? Wij geven graag advies onder het genot van een kop koffie!

 

Genoeg gelezen en overtuigd?
dan is het nu tijd om te bellen. 033 47 50 422

Sorry. Het lijkt er op dat je browser verouderd is.

Onze website maakt gebruik van verschillende nieuwe technieken waar deze browser niet mee overweg kan.

Download bij voorkeur de meest recente versie van Firefox of Chrome.