Actueel

Laat de fotograaf zijn verhaal vertellen

Fotografen hebben een machtig beroep, letterlijk. Zij bepalen met hun beelden wat je ziet. Welk verhaal jij hoort. Welke sfeer je proeft. Maar door dingen weg te laten of juist te laten staan in het gepubliceerde beeld, vertel je al snel een ander verhaal. Hierbij is een vormgever ook heel belangrijk, want die bepaalt soms ook wat je te zien krijgt en wat niet.

door Linda van den Berg (vormgever/fotograaf)

Wij vormgevers hebben ons te houden aan een ontwerpstramien, aangeleverde teksten en beelden, kleur- en lay-outwetten. En dan wil het wel eens zo zijn dat een foto net niet past of de tekst net te lang wordt. Ga daar dan maar de juiste oplossing voor zoeken. Houd iedereen tevreden; de auteur, de fotograaf, de uitgever en jezelf. Soms is die keuze lastig. Waar schrap je en wat schrap je?

Het bewijs dat een beeld soms meer zegt dan duizend woorden.

 

Wat mij betreft, maar dan spreek ik ook als fotograaf, zit je niet aan de uitsnede van de foto. De fotograaf heeft er bewust voor gekozen om juist dit te vertellen. Mocht het zo zijn dat je een fractie kunt afsnijden en het verhaal blijft hetzelfde, dan is dat een mooie en simpele oplossing.

 

Maar neem deze Koningsdagfoto van het ANP. Het bewijs dat een beeld soms meer zegt dan duizend woorden. Je zou als vormgever makkelijk kunnen denken: ik knip de koning en koningin eraf, het gaat om Amalia. Zou kunnen… Maar dan ontkracht je het hele verhaal.

fotograaf: voorbeeld uitsnede    Bron: ANP / Frank van Beek/HH

De foto is juist zo krachtig, omdat Willem-Alexander en alleen de hoed van Maxima erop staan. Amalia heeft kennelijk een mooi plekje op de boot gevonden waar ze alleen in de schijnwerpers staat. Denkt ze. Onder toeziend oog van haar vader en moeder staat ze daar veilig en vertrouwd.

Nog een voorbeeld, zelfde nieuwsitem: een foto van het koninklijk gezin. Willem-Alexander en Maxima zwaaien naar boven, Ariane zwaait naar iedereen en Alexia speciaal naar ons. Althans, in de richting van de camera. Als je iedereen eraf snijdt, houd je alleen Alexia over die leuk de camera inkijkt. Maar door iedereen op de foto te houden, is het verhaal compleet. En dat maakt het veel specialer dat juist zij ons even aankijkt.

fotograaf: voorbeeld uitsnede    Bron: ANP / Frank van Beek

Genoeg gelezen en overtuigd?
dan is het nu tijd om te bellen. 033 47 50 422

Sorry. Het lijkt er op dat je browser verouderd is.

Onze website maakt gebruik van verschillende nieuwe technieken waar deze browser niet mee overweg kan.

Download bij voorkeur de meest recente versie van Firefox of Chrome.